Onlangs kwam ik iemand tegen van mijn tijd als public speaking coach bij TedXGhent. Het was een zalig onverwachts en gemoedelijk gesprek. Ik zocht haar later op en tot mijn verbazing had ze me gewist op Facebook.Ze had me, zo legde ze uit, verwijderd op Facebook toen ik een oproep deed naar vrouwen voor een kunstproject rond vulva’s. Rustig gaf ze aan: “That was to much for me.”
Het is niet de eerste keer dat ik die schaamte hierover zo sterk aanvoel. In de pilates lessen, in de healings, in gesprekken met mensen, …
Als ik zeg: “Doe dat maar een paar keer. Super lekker als je seks hebt bye the way.” of “Als je aan het vrijen bent met je partner (ofja, iemand :p) en je omklemt de penis. DIE spieren!” BAM blozende kaken. Toegegeven. Het begint al te minderen, omdat de mensen in mijn centrum mij al gewoon zijn en ik ook zoveel mogelijk poog te benadrukken dat dit natuurlijk en belangrijk is voor ons als mens. Ons lichaam benutten om genot te ervaren. We verdienen het! 🙂

Gisteren na al weer zo’n gesprek stelde ik mezelf de vraag:“Waarom hebben wij als vrouw zo’n probleem met het aanschouwen van onze eigen vulva of simpelweg ons eigen lichaam? Om er vervolgens van te genieten?”Die confrontatie ging ik enkele jaren geleden met mezelf aan en hierbij stelde ik me vaak deze vragen:Ben je in de mogelijkheid om op je gemak naakt bij jezelf en iemand anders aanwezig te zijn? Ben je in de mogelijkheid om genot toe te laten bij jezelf en in aanwezigheid bij een ander? Ben je in de mogelijkheid om je vrij te voelen en gewoon te doen waar je zin in hebt of aan te geven wanneer je er geen zin in hebt?  Kan je dat ook duidelijk maken aan de ander? Heb je seks omdat je voelt/denkt dat de ander het wil of omdat je het zelf wil?  
Vaak is er niet zo zeer de wens om wilde stomende seks, penetratie of 1001 standjes uit te proberen.Dat hoor ik van vrouwen én mannen. Vaak is de wens er om simpelweg geliefkoosd te worden en lief te kozen.
Zeg nu zelf. Dit is een prachtig woord. Niet? LIEFkozen. 🙂
Het is in onszelf graag zien los van conditioneringen dat we élk deel van onszelf zonder schaamte kunnen bekijken en liefkozen. De ander kan hierin ondersteunen en omgekeerd.
Laat ons in deze hectische tijden dit gegeven niet vergeten of in een hoekje duwen.
Koos lief (lees = kies lief) ?
Oefen met jezelf:* geef jezelf af en toe een knuffel: als je wakker wordt, als je voelt hier nood aan te hebben, … Gewoon je armen stevig om jezelf heen slaan en zeggen tegen jezelf hoe fantastisch je bent.* Speel! Ontdek je lichaam. Wat vind je fijn? Waar krijg je de kriebels van?Neem je tijd hiervoor. Hoewel de wereld in rush is, hoef jij dat niet te zijn.  Probeer de speeltjes ook achterwege te laten. Ontdek met je handen, vingers, … Huid op huid is nog altijd het beste * Gebruik je ademhaling samen met je bekkenbodemspieren. Adem stevig in, houd je spieren vast (voor de vrouwen: spieren die de penis zouden omklemmen), adem eerst uit en laat dan pas je spieren los.*Beweeg je bekken zachtjes op en neer (licht holle onderrug maken en rechte onderrug) terwijl je af en toe je bekkenbodemspieren opspant en terug loslaat. Als je hierop al meer getraind bent, kan je je spieren de hele tijd opspannen tijdens de beweging. Ga na hoe dit voelt voor jou.
Oefen samen*- Zorg ervoor dat je in een ruimte bent die aangenaam aanvoelt (licht, geluid, geur, …)- Gebruik een satijnen doek, veer, … iets zachts.- De één ligt neer (kussen onder het hoofd en/of de knieën). Op de rug of buik.- De persoon die neerligt geeft aan waar deze wil dat jij start. Handen, hoofd, nek, schouders, …- Blijf dezelfde plek liefkozen tot de persoon een andere plek aangeeft.- Als iets echt niet fijn aanvoelt, geef je het aan.- Doe dit 30 minuten en wissel dan.- Enjoy! 
·         (vrouwen)- oefen het aanspannen en kantelen van je bekken samen met je partner tijdens het vrijen.- plaats jezelf op hem. Zo kan je het beste zelf invoelen en uittesten wat jij het fijnste vindt.
#bodyshaming #stopit #forthesakeoflove #forthesakeofpleasure #loveyourbody #enjoyyourbody #nature #youaremadetolove #youaremadetoenjoy #enjoy #livelifetothefullest #feeltothefullest #yesyoudeserveit